Tilbake
Organisering 1920x580px 2

Rydd opp hjemme!

Et organisert og ryddig hjem gir deg en enklere hverdag. Her får du gode tips til hvordan du kan skaffe deg god oversikt over alt du har.

I en travel hverdag hoper det seg raskt opp med rot og overfylte skap og skuffer. Å ha det ryddig rundt seg betyr mye for trivselen, så kvitt deg med det du ikke trenger – og organiser og oppbevar det du velger å beholde på en smart måte.

Start med å ta en skikkelig ryddesjau. Rot kommer ofte av at vi har altfor mange ting. Kast unna det som ikke kan brukes lenger fordi det er ødelagt og slitt, og gi bort det som fremdeles er fint og pent brukt, men som du/dere ikke trenger lenger. Da gjør du noe godt for de selv og miljøet. Lenger nede i artikkelen har vi en oversikt over steder du kan donere til for å gjøre en forskjell for miljøet og andre mennesker. 

En ryddeprosess kan ofte være litt vanskelig å gjennomføre på en skikkelig måte fordi det er utfordrende å kvitte seg med ting vi har et forhold til – og som vi tenker at kanskje KAN komme til nytte på et eller annet tidspunkt. Det er da det gjelder å holde fokus på hva du virkelig trenger og hva du faktisk bruker. Finner du ting du ikke har brukt på lenge, ja da er det ofte en grunn til det.

Når du har kvittet deg med det som skal kastes og det du ikke trenger lenger, kan jobben med organiseringen starte for fullt.

Slik lykkes du med både ryddesjau og organisering:

  • Sørg for at alle ting får en fast plass – da blir det enklere å rydde og ikke minst finne ting når de trengs.
  • Rydd fortløpende – ta gjerne en kjapp rydding hver kveld.
  • Utnytt skapplassen du har tilgjengelig, og organiser med kurver, bokser og andre oppbevaringsløsninger i skap og skuffer for enda bedre orden og oversikt. Har du/dere god plass under sengene finnes det smarte bokser – gjerne på hjul – som kan brukes til oppbevaring av alt fra sengetøy til barneleker.
  • Lag system i klesskapene – etter for eksempel farger eller anledninger (hverdag, fest og fritid).
  • Ta en skikkelig ryddesjau én gang i halvåret – da unngår du at det hoper seg opp.
  • Ikke kjøp ting du allerede har – i alle fall ikke uten å kvitte deg med det du allerede har som er helt likt.
  • Involver gjerne både store og små. La barna ha en mening om hva som kan kastes og hva de kan gi bort til andre.

Og du – synes du det er vanskelig å komme i gang med ryddingen? Start med ett rom av gangen. Vi lover at du vil bli inspirert av å oppleve hvor deilig det er å ha full oversikt over hva du har og at det blir kontroll i kaoset.

Gi bort pent brukte ting!

Selv om ikke du har behov for noe lenger, kan det fortsatt ha stor verdi for andre. Her har du en oversikt over organisasjoner du kan gi pent brukte ting til:

Fretex har i mars 2020 en innsamlingscontainer i 1. etg på Arkaden som du kan donere klær i 

Røde Kors 

Kirkens Bymisjon (har innsamlingsbokser i flere fylker)

Uff 

Loppemarked i lokalmiljøet og på skoler

Det Norske Misjonsselskap 

Asylmottak over hele landet 

Krisesenter